BALI
Någon dag mitt i veckan insåg jag plötsligt hur nära det är. Alltså riktigt nära, kan inte ens räkna i veckor längre. Om två små korta dagar är jag påväg till Bali med Andrea! Men även om jag nog har insett att jag ska åka så kan jag inte förstå hur det ska kännas att tillbringa fem veckor i solen. Det går inte in ännu.
Att åka ifrån den här dödenhösten som har dominerat i veckan känns helt okej. Inte ens min sibiriskt kalla lägenhet kommer jag sakna. Det inser jag nu när jag sitter här med en filt om mej och tofflor på fötterna. Jag är otroligt hemmakär och älskar att gå omkring och pyssla hemma, men nu vill jag bara härifrån. Därimot kommer jag sakna mina tjejer så sjukt. Efter höstens mysigaste fredagskväll med er så insåg jag hur värdelös jag är utan er. Fina Hanna sa när vi gick hem att det känns som om vi ett slags systerskap, haha. Låter klyshigt som sjutton, men det stämmer nog. Jag litar på att de finns där för mej jämt, i alla lägen. Och jag försöker verkligen finnas där för dem. Gud, nu sitter jag snart och grinar.. Fem veckor går fort!
´
Idag har jag lyxat med scones till frukost och har sedan packat, packat, packat. Känner mej ganska klar, förutom det där sista som man fortfarande använder. Senare blir det en promenad i regnet med Frida och sedan mysmiddag/kväll med familjen. Jag har fått välja mat :) Martin frågade om vi inte kunde se på film tillsammans efteråt och äta popcorn, och det kan jag ju bara inte säga nej till! Tottarna kommer jag sakna..
Imon blir det jobb, hejdåfika med tjejerna och en sista packning. Nästa inlägg kommer nog från Bali :)
Äntligen helg
Igår när jag kom hem påbörjade jag höstens storstädning (kallar den det så behöver jag inte städa förrän i jul igen). Tre timmar tog det men nu är det otroligt fint. Mysigare på något vis. Det är som om alla färger är lite klarare när ett, eller ett par, lager damm är borta. Döda blomblad bortklippta. Alla höst-mys-ljus åker fram efter sommaren. Nytvättade lakan. Mm-mm-mmm, jag somnade gott igår!
I morse var jag uppe tidigt och åkte till Sportlife Rollsbo men pappa, Bobban, Virre och Frida för ett svettigt pumppass -bra start på dagen!
Cyklade senare till Andrea på Strandskolan och promenixade under hennes rast -välbehövlig Andreaboost. Väl hemma mötte jag upp tio pensionärer (farfar+syskon+kusiner) och bjöds med på Fars Hatt-lunch, det kan man ju ändå inte tacka nej till?
Imorgon skall jag, Andrea, Moa och Mange dricka vin och ta en runda i stan. Har en känsla av att det kommer bli en bra kväll!
Lagade lite mat igår med förresten! slänger väl upp receptet bara för att det vart så gott :)
Köttfärs- och spenatfylld aubergine
1 aubergine
köttfärs
fryst spenat
gullök
tomatpuré
vatten
salt, peppar, rosmarin, timjan, chilipeppar
riven ost
Dela auberginen och gröp ur innehållet. Låt ca 1 cm fruktkött (?) vara kvar på alla sidor.
Hacka lök och fräs i smör. Lägg i köttfärsen när löken är mjuk. Tillsätt så mycke spenat som du vill ha.
Blanda ca 1 dl tomatpuré med en halv dl vatten och häll i köttfärsblandningen. Krydda och låt koka ihop ca 10 minuter!
Lägg blandningen i auberginehalvorna och strö osten över. Gratinera i ugnen ca 15 minuter. Min ugn har grillfunktion som jag körde på! Gott och GI-nyttigt :)

Mitt i veckan
Gjorde också en lite nyttigare variant av förra veckans middag. De burgarna var väldigt goda, men bacon och bröd är väl inte det bästa egentligen... Igår blev det istället laxburgare och blomkålsmos! Blomkålsmos låter inte så jätte lockande men det här måste ni prova
2 portioner
2 laxfiléer
en äggula
en skvätt matlagningsgrädde
salt
lite gräslök
Mixa laxen och blanda ner ägg, grädde, salt och klippt dill.
Forma biffar och stek i smör
1 blomkålshuvud
½ dl matlägningsgrädde
2 äggulor
1 dl parmesanost
lite färsk persilja
salt
Skär ner blomkålen till buketter och koka i saltat vatten tills de är mjuka.
Mixa med stavmixer tillsammans med ägg, grädde, riven parmesan, salt och hackad persilja.
Om det ska ätas direkt kan det också vara gott med vitlök. Men om du kommer äta det en, eller ett par dagar senare ska du vara försiktig med det. Jag hade en klyfta i en gång, och två dagar senare smakade det så mycke vitlök att det var näst intill oätligt..
Men prova det här ! ett gott och nyttigt GI-recept :)

Nu blir det snart fika med mina fina tjejer och sen ska vi svettas på Challange !!
Grå lördag
Igår träffade jag Carro vid sju och vi påbörjade vår färd mot Ytterby för att hämta hennes cykel. Två kalla timmar senare var vi hemma! och då gick vi ändå fort. En himla bra runda blev det, och ett oförväntat sätt att spendera fredagkvällen.
Ikväll blir det finmiddag hemma hos familjen och sedan evetuellt mys med tjejerna. Jag hoppas på det i alla fall!
Förkyld...
Vaknade halv tolv efter att ha sovit 13 timmar, rätt underbart faktiskt! Förflyttad mig till soffan med en kopp te och låg där tills jag blev rastlös. Upptäckte att jag inte lyssnade på vad de sa på Supernanny längre utan låg och funderade på mat. Något som jag har kommit på mej själv att tänka på väldigt ofta på sistone. Alltså inte bara mat -mat, utan mer recept. Hur jag ska göra för att få till en maträtt på olika sätt.
Idag har jag gjort kycklingburgare. Jag ville ha dem panerade men inte sådär fisk-pinne-aktigt med tråkigt ströbröd. Liksom mer tjockt och krispigt! Dessutom med något i. Och jag fick till det :)
Crispychicken-bacon, ca 10 st
2 stora kycklingfiléer
2 paket bacon
8 skivor formbröd
4 ägg
½ dl ströbrod
½ dl gräddde
grillkrydda
salt
mjöl
olja att steka i
Stek baconet kaprigt i mycket små bitar.
Skär kycklingen i bitar och mixa till färs. Det är nog lättast i en matberedare, men jag hade stavmixer och det gick bra! Och ja, det ser läskigt ut...
Häll i två äggulor, grädden, ströbröd och salt i färsen och mixa ihop. Häll i baconet och rör ner det jämt.
Skär bort kanterna på brödet och smula ner det i en tallrik, inte för fint -det ska vara lite bitar. Blanda brödet med grillkrydda så får det extra smak!
Lägg mjöl i en djup tallrik och två uppvispade ägg i en annan.
Blöt händerna forma färsen till biffar (inte så tjocka, då tar det år att genomsteka kycklingen) och vänd dem först i mjölet, sedan i ägg och sist i brödet. Det ska bli ett tjockt, ojämt lager av brödsmulor.
Stek i ganska mycke olja tills de får fin färg. Sänk sedan värmen så de kan ligga ganska länge och bli genomstekta. Skär i en och se så att kycklingen inte är rosa.
Jag hade potatismos till och det blev barnsligt gott! Nästa gång ska jag ha det som burgare med bröd och nån god dressing -Crispy chicken-baconburgers, det ni!

Det som saknas är en annan kamera än den på min mobil och någon som är bra på att ta kort...
Nu ska jag snart till apoteket och en sväng på Västra Gatan. Senare blir det promenad men Carro och förhoppningsvis Frida! sen får vi se vad det blir av fredagkvällen :)